CZcross.pl

Największe (i jedyne) forum motocykli Cezet Cross w Polsce!

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: 2006-12-10, 20:57 
Offline
Szary czleczek

Rejestracja: 2006-12-10, 20:47
Posty: 6
Witam mam problem z zaplonem
Moja Czesia pali z akumulatorem a powinna z magneta co zrobic zeby zapalila z samego magneta jest to Cz Cross typ 514 pojemnosc 380


POMOCY

:P :P :P

[ Dodano: 2006-12-10, 20:59 ]
fanatyk,

E-mail n_tuning@o2.pl
Częstochowa

[ Dodano: 2006-12-10, 21:01 ]
Witam mam problem z zaplonem
Moja Czesia pali z akumulatorem a powinna z magneta co zrobic zeby zapalila z samego magneta jest to Cz Cross typ 514 pojemnosc 380


POMOCY

:P :P :P


Na górę
 Tytuł:
Post: 2006-12-10, 22:39 
Offline
Ekspert

Rejestracja: 2005-04-22, 20:48
Posty: 1077
Lokalizacja: Warszawa
Na akumulatorze powstaje iskra przy większej przerwie na przerywaczu niż na samych cewkach. Po prostu jest stabylne napięcie nawet przy bardzo niskich obrotach (przy kopnięciu) Spróbuj zmniejszyć przerwę. 0,3 - 0,4mm powinna być. Sprawdź czy iskra jest przyzwoita na samych cewkach.

Masz jakiś elektryczny miernik wychyłowy? Tzn ze wskazówką a nie z cyferkami? Zresztą z cyferkami też pokaże tylko trochę mniej dokładnie. Odpal motocykl na akumulatorze i sprawdź jakie napięcie dają cewki. Powinno ono oscylować około ośmiu wolt. Na najwyższych obrotach ponad 10. Jeśli każda z nich nie daje takiego napięcia to wymień cewki. Mierz oczywiście między tym kabelkiem który podłączasz do przerywacza a masą (sprawdź czy cewki są dobrze zmasowane). ponadto poszukaj mojego 'artykułu' o zapłonie tradycyjnym w CZ. Jest w jakimś temacie o zapłonach w dziale 380.

W zasadzie to ci ułatwię :) Tutaj przeczytaj:
http://globalmusic.500megs.be/czforum/v ... c&start=15

_________________
500


Na górę
 Tytuł:
Post: 2006-12-11, 18:19 
Offline
Szary czleczek

Rejestracja: 2006-12-10, 20:47
Posty: 6
Cewki z magneta daja napiecie zmienne obie na raz 14V cewka pod zbiornikiem jest od Panoni 6V przerwa na przerywaczu 0,3 mm Piszesz zeby mierzyc napiecie miedzy masa a kablem podlaczonym do przerywacza. Kabel podlaczony do przerywacza jest kablem od cewki zaplonowej :D :D Moze posiadasz jakiis schemat podlaczenia to przeslij na mojego E-Maila n_tuning@o2.pl :) :) Po odpaleniu z akumulatora ma bardzo zajebistego kopa tylko zeby chciala odpalic z cewek. :lol: Klijent zaproponowal mi cewki za 70 zl :twisted:


Na górę
 Tytuł:
Post: 2006-12-11, 19:00 
Offline
Ekspert

Rejestracja: 2005-04-22, 20:48
Posty: 1077
Lokalizacja: Warszawa
Ale te 14V to jest zmierzone czy tak ci się zdaje? Jeśli zmierzone to wszystko jest ok. Te cewki które ktoś proponuje są nowe? Jeśli używane to nie ma sensu bo ja za dwie nowe zapłaciłem w impolu 90pln. Co prawda wymagały lekkiego szlifowania bo magnesy dosyć mocno o nie tarły ale w rezultacie działają dobrze. Poprzednie też były w tym miejscu zjechane więc pewnie mam jakieś lewe magneto.

Jakbyś przeczytał ten tekst który napisałem to byś wiedział jak podłączyć wszystkie kable. Ja od początku starałem się wszystko zrozumieć w tym motocyklu bo inaczej nie wyobrażałem sobie naprawy a czasami widzę że niektórzy tylko czekają na gotowe rozwiązania. Nie wiem, może lepiej ogarniasz temat ode mnie a ja niepotrzebnie pierdoły gadam no ale jeśli masz problemy z tym twornikiem to poczytaj co tam napisałem. Właśnie poprawiłem tekst i wróciły polskie znaki. Podczas zmian na forum stare posty zostały pozbawione tych znaków.
W artykule jest fragment o tym jak co podłączyć.

Pozostało połączenie wszystkiego w jedną całość. Cewki (w CZ 250 jedna cewka) zapłonowe mają być na jednym biegunie zmasowane natomiast drugi koniec (przewody które wcześniej zaprawiałeś)(czarne z zielonymi opaskami) idą na przerywacz. Następnie korpus kondensatora musi być dobrze przytwierdzony do statora natomiast kabelek również wędruje na przerywacz. W to samo miejsce idzie jeszcze jeden przewód (jeden z dwóch od kabla od telewizora)(niebieski z zieloną opaską) i możemy zakręcać tą nieszczęsną małą nakrętkę. Drugi przewód z podwójnego kabla umieszczamy pod dowolną śrubką mocującą stator. (na masę). Pozostaje jeszcze podłączenie cewki wysokiego napięcia. Wiązka z przerywacza wędruje na styk cewki z oznaczeniem 15 natomiast wiązka od masy idzie na styk z oznaczeniem 1. Tak wygląda prawidłowo podłączona instalacja:

Ja proponuję w tym miejscu zastosowanie małego udogodnienia. Jako że nakręteczka na przerywaczu jest wyjątkowo złośliwa toteż warto wyprowadzić z przerywacza jeden przewód (niebieski z żółtymi opaskami) przytwierdzony tam na stałe a wszystko co ma być podłączone do przerywacza podłączamy do tego kabelka. Nie musimy w ten sposób za każdym razem walczyć z małą nakrętką. Koniecznie trzeba też zaizolować powstały ‘węzeł’. Chociażby taśmą izolacyjną.

Obrazek

_________________
500


Na górę
 Tytuł:
Post: 2006-12-11, 22:25 
Offline
Szary czleczek

Rejestracja: 2006-12-10, 20:47
Posty: 6
Te 14V pokazał miernik cyfrowy jest to napięcie które zostało uzyskane po połączeniu cewek równolegle dwa minusy i dwa plusy wg ciebie minusy mają zostać na masie a plus trzeba podłączyć do cewki wysokiego napięcia na wejście natomiast z wyjścia przewód połączyć z przerywaczem. Zdjęcie które przysłałeś jest chyba z CZ 250 bo nie widać trzeciej cewki Ja natomiast mam Cz 380 która ma trzy cewki dwie są nawinięte jednakowej grubości drutem natomiast trzecia wygląda jak by była już przewijana. Te siedem dyszek chce gościu za używane cewki natomiast za cały aparat chce targnąć 150 PLN jest to facet z Kielc jak chcesz mogę dać ci na niego namiary :) :) :D :D :P :wink:


Na górę
 Tytuł:
Post: 2006-12-11, 22:32 
Offline
Mlody postmen
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2006-09-29, 17:19
Posty: 99
Lokalizacja: Otwock
380 miała dwie cewki....choć na trzecią miejsce jest. Przynajmniej moja ma dwie od nowości.


Na górę
 Tytuł:
Post: 2006-12-11, 22:39 
Offline
Szary czleczek

Rejestracja: 2006-12-10, 20:47
Posty: 6
Jeszcze raz JA :D :D


Na cewce wysokiego napięcia styk 15 to jest doprowadzenie napięcia a styk 1 to jest przewód który łączy się z przerywaczem ( PLATYNKA ) dla czego u ciebie w opisie wiąska z przerywacza idze na styk 15 czyli z ( PLATYNEK ) a na styk 1 masa :idea: Czy to jest odwrotne połączenie które właśnie umożliwi odpalenie mojej PSZCZOłY :?


Na górę
 Tytuł:
Post: 2006-12-11, 23:23 
Offline
Ekspert

Rejestracja: 2005-04-22, 20:48
Posty: 1077
Lokalizacja: Warszawa
Perznaz dobrze mówi. Dwie cewki połączone równolegle. One są ośmiowoltowe. Trzecie miejsce jest na ewentualną cewkę świetlną. Na jednej cewce 380 ledwo jedzie. Na dwóch iskra jest elegancka. 250 ma tylko jedną cewkę zupełnie inną.
Podłącz jak napisałem i będzie działać. Dwie cewki równolegle. Jeden biegun do masy drugi do przerywacza. Nie ma plusa i minusa bo one dają prąd przemienny.
Jak odpalisz na swoich cewkach to ani nowe za 90 ani używane za 70 nie będą potrzebne.

_________________
500


Na górę
 Tytuł:
Post: 2006-12-12, 17:31 
Offline
Szary czleczek

Rejestracja: 2006-12-10, 20:47
Posty: 6
Albo ja jestem pustak albo Ty niezrozumiale dla mnie piszesz jeżeli jeden biegun z CEWEK podłącze do masy a drugi do przerywacza to z kąt mam wyprowadzić przewody które trzeba dołączyć do zacisków 15 i 1 na cewce wysokiego napięcia pod bakiem Obie cewki tak jak napisałeś dają prąd zmienny który na mierniku cyfrowym wskazał 14V na wolnych obrotach

[ Dodano: 2006-12-12, 17:43 ]
1

masa I---cewki- I cewka wysokiego napięcia
I
I 15
I
I ----------przerywacz - - - - -I masa

Jak według ciebie idą przewody do cewki wysokiego napięcia :?: :?:


Na górę
 Tytuł:
Post: 2006-12-12, 17:50 
Offline
Ekspert

Rejestracja: 2005-04-22, 20:48
Posty: 1077
Lokalizacja: Warszawa
Rysunek wygląda jak kupa ale jaśniej nie potrafię tego wytłumaczyć.

Obrazek


Oba przewody z cewki wysokiego napięcia idą w jednym kablu. Wiązka z 15 idzie do przerywacza a wiązka 1 idzie do masy czyli pod jakąś śrubkę.
Ja ostatnio kupiłem kabel z trzema wiązkami i zasilanie puściłem dwoma z nich. Dwie wiązki zakończone jedną końcówką zamocowaną do 15. Tak dla pewności.

_________________
500


Na górę
 Tytuł:
Post: 2006-12-12, 18:03 
Offline
Szary czleczek

Rejestracja: 2006-12-10, 20:47
Posty: 6
Czy by to było takie rozwiązanie jak zrozumiałem z tego tekstu że przewody z cewek jeden koniec to masa a drugi na przerywacz ( platynka ) do przerywacza trzeba dołączyć kabel 2 żyłowy z którego jeden koniec zostaje podłączony do platynki ( niebieski ) drugi do cewki wys. napięcia ( niebieski ) 15 natomiast drugi kabel ( masa ) dołączyć też do cewki wys. napięcia zacisk 1 :mrgreen:

[ Dodano: 2006-12-12, 18:07 ]
Dzięki za bardzo przydatny schemat bo nareszcie skumałem o co chodzi Zastanawiam się tylko dla czego dokonano takiego rozwiązania no ale to już nie ważne Myślę że moja koza będzie pięknie beczeć choć pogoda jest nie taka ale swędzi mnie dupa do jazdy :D :D

[ Dodano: 2006-12-12, 20:18 ]
Zrobiłem tak jak kazałeś połączyłem wszystkie plusy z cewek razem i dałem je na platynke
masa na masa i ni chuja jak nie było tak nie ma Czy może być to od którejś z cewek czy mogą być dupnięte !!

[ Dodano: 2007-03-12, 18:30 ]
Witam


Jaka powinna być świeca zapłonowa o jakiej wartości cieplnej do CZ-380
i jaka powinna być cewka wysokiego napięcie pod zbiornik czy można założyć od Panonii 6V


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited | DVGFX2 by: Prosk8er ©
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl