CZcross.pl

Największe (i jedyne) forum motocykli Cezet Cross w Polsce!

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Post: 2010-05-22, 13:21 
Offline
Mlody postmen

Rejestracja: 2009-12-13, 22:24
Posty: 92
Lokalizacja: Cze-Wa
Siemka.
Ostatnio kupiłem Silnik od CZ i w skrzyni była do wymiany zębatka od 2 biegu.
Teraz gdy wszystko jest złożone(oczywiście zębatka jest wymieniona) okazało się że jest tylko 1, 0, 3, 4, 5, 6. :evil:
Co może być przyczyną braku tego biegu ? :idea:

Liczę, że pomożecie mi szybko ponieważ chciał bym jak najszybciej uporać się z tym problemem... :wink:


Na górę
 Tytuł:
Post: 2010-05-23, 09:50 
Offline
Admin

Rejestracja: 2005-03-21, 11:08
Posty: 409
Lokalizacja: Warszawa
Sprawdzałeś wodzik? Nie pamietam dokładnie jak to wygląda z racji tego że miałem CZkę 125, a raczej jej silnik 100 lat temu, ale wydaje mi się, że skoro tak jak mówiłeś - tryb był do wymiany, a teraz nadal masz wyciętą 2kę to chyba jednak coś leży na rzeczy. Obejrzyj dokładnie ten mechanizm przerzucający biegi.


Na górę
 Tytuł:
Post: 2010-05-23, 11:28 
Offline
Mlody postmen

Rejestracja: 2009-12-13, 22:24
Posty: 92
Lokalizacja: Cze-Wa
Wszystko sprawdzałem i wygląda jak w serwisówce... dodam że zamiast 2 jest drugi luz.


Na górę
 Tytuł:
Post: 2010-05-23, 12:00 
Offline
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2007-10-15, 17:46
Posty: 609
Lokalizacja: Warszawa.
jol po pierwsze obejrzyj w jakim stanie sa sprzegla klowe, a po drugie miedzy zebatke 2 biegu a lozysko daj podkladki dystansowe.

_________________
valentiono rossi = GP, szubertino crossi = MX.


Na górę
 Tytuł:
Post: 2010-05-23, 16:56 
Offline
Mlody ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2008-08-29, 18:54
Posty: 312
Lokalizacja: Rzeszów
Skrzynka 516 jest bardzo precyzyjna. Trzeba ją dobrze zdystansować, aby działała poprawnie. Według mnie to wina złego zdystansowania.


Na górę
 Tytuł:
Post: 2010-05-23, 18:01 
Offline
Mlody postmen

Rejestracja: 2009-12-13, 22:24
Posty: 92
Lokalizacja: Cze-Wa
Skrzynia raczej jest dobrze zdystansowana ponieważ przed usterką tego 2 biegu skrzynia chodziła dobrze.. Jak tylko będę miał czas to zobaczę czy jest podkładka między tą zębatką a łożyskiem. :wink:


Na górę
 Tytuł:
Post: 2010-05-23, 18:49 
Offline
Mlody ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2008-08-29, 18:54
Posty: 312
Lokalizacja: Rzeszów
Owszem była dobrze zdystansowana ale było inne koło zębate. Nowe używane koło zębate może mieć inne wymiary(nieznacznie) i dlatego może nie działać. W "kozie" różnica 1mm może spowodować że nie będzie działać skrzynia.


Na górę
 Tytuł:
Post: 2010-05-23, 19:52 
Offline
Mlody postmen

Rejestracja: 2009-12-13, 22:24
Posty: 92
Lokalizacja: Cze-Wa
Ok. to zrobię tak:
Rozłożę silnik zobaczę czy jest tam ta podkładka, jeśli będzie to co ? mam dać drugą ? (jeśli tak to jaka ma być gruba ?


Na górę
 Tytuł:
Post: 2010-05-23, 20:08 
Offline
Mlody ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2008-08-29, 18:54
Posty: 312
Lokalizacja: Rzeszów
Nie ma określonej grubości dystansów. Muszisz to dobrać eksperymentalnie.
TUTAJ masz temat o dystansowaniu.


Na górę
 Tytuł:
Post: 2010-05-31, 20:07 
Offline
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2007-10-15, 17:46
Posty: 609
Lokalizacja: Warszawa.
jol.
bo jestes juz po zlozeniu silnika, wiec chcialem sie dowiedziec jaka to byla przyczyna ze nie bylo dwojki...dystans pomogl czy to bylo cos innego?

daj znac pozdrawiam

_________________
valentiono rossi = GP, szubertino crossi = MX.


Na górę
 Tytuł:
Post: 2010-05-31, 21:16 
Offline
Mlody postmen

Rejestracja: 2009-12-13, 22:24
Posty: 92
Lokalizacja: Cze-Wa
szubert1985, Wielkie dzięki za pomoc :wink: Dałem drugi dystans między łożysko a zębatkę bo był dosyć cienki i wszystko działa jak należy. Jeszcze raz dzięki wielkie :wink: :wink: :wink:


Na górę
 Tytuł:
Post: 2013-06-06, 15:24 
Offline
Zaawansowany czleczek

Rejestracja: 2013-01-17, 11:39
Posty: 22
Lokalizacja: gorzów
Hej
Chyba mam podobny problem ze skrzynią w swojej CZ 516.

Jadąc na niskich obrotach wchodzą wszystkie begi bez żądnego problemu, ale jak chcę ruszyć jak na crossa przystało to pod obciążeniem nie wchodzi 2 bieg a pojawia się luz w tym miejscu. Dalej już jak odpuszczę gaz to zamiast 2 wchodzi 3 i reszta już bez żadnego problemu. Czyli pod obciążeniem zamiast drugiego biegu jest luz.

Czy to wymaga dobrania podkładek do skrzyni czy winny takiego zachowania jest inny element?


Na górę
 Tytuł:
Post: 2013-06-06, 19:01 
Offline
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2007-10-15, 17:46
Posty: 609
Lokalizacja: Warszawa.
brak podkladek -czyli za duzy luz miedzy lozyskiem a zebatka 2 biegu.
ew. zuzyte sprzegla klowe zebatki 2 biegu.
Ogolnie obstawiam 1 opcje.

_________________
valentiono rossi = GP, szubertino crossi = MX.


Na górę
 Tytuł:
Post: 2013-08-17, 23:06 
Offline
Zaawansowany czleczek

Rejestracja: 2013-01-17, 11:39
Posty: 22
Lokalizacja: gorzów
Miałeś racje i po dołożeniu podkładki 0,7mm wszystko jest ok. Teraz jest podkładka 1mm i dodatkowo 0,7. Składając silnik nie wierzyłem że to pomoże ale jednak jest ok :).


Na górę
 Tytuł:
Post: 2013-08-18, 18:26 
Offline
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2007-10-15, 17:46
Posty: 609
Lokalizacja: Warszawa.
stary numer :)
wazne ze skrzynia gra.
jol

_________________
valentiono rossi = GP, szubertino crossi = MX.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited | DVGFX2 by: Prosk8er ©
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl