CZcross.pl

Największe (i jedyne) forum motocykli Cezet Cross w Polsce!

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Post: 2011-05-16, 18:07 
Offline
Ekspert

Rejestracja: 2005-04-22, 20:48
Posty: 1077
Lokalizacja: Warszawa
Jakiś czas temu zastanawialiśmy się czym by tu zastąpić stojan motoplatu. Trafiłem ostanio na forum wueskowym na taki oto temat:
http://wueska.pl/viewtopic.php?f=23&t=9095

Ogólnie dyskusja toczy się o zbudowaniu własnymi rękami ukłądu, który zasadniczo pracuje tak samo jak motoplat. Cewkomoduły już kilka osób wykonywały jednak stojanu nikt jeszcze nie zastąpił. Zastanawiam się czy wobec kłopotów ze znalezieniem sprawnego stojanu nie zostawić oryginalnej płytki z cewkami, zamontować czujnik indukcyjny na tej płytce zaś na czopie wału przymocować magnesik neodymowy.

Obrazek

Narysowałem taki schemacik na swoje potrzeby. Posiadam sprawną cewkę motoplatu i szukam tylko czegoś co zastąpi stojan. W zasadzie to jedynym zagadnieniem tutaj jest zamocowanie magnesiku na czopie wału. Myślałem o wytoczeniu z tworzywa sztucznego odpowiedniego krążka do obsadzenia magnesu. Problemem jednak jest osadzenie tego na czopie. CZ 380 ma niedemontowalną krzywkę i brak gwintowanego otworu w czopie. Jeśli znajdę czas na pociągnięcie tego pomysłu to kupię jakiś mały czujnik i podumam gdzie dałoby się to zamocować.

Ogólnie pomysł można zastosować w CZ 250 i 380, które mają już gotowe cewki do zasilania zapłonu. W CZ 125 dochodzą jeszcze problemy właśnie z zasilaniem.

Do schematu pewnie trzeba dorzucić jeszcze jakiś opornik i diodę no ale to już drugorzędna sprawa.

_________________
500


Na górę
 Tytuł:
Post: 2011-05-16, 21:20 
Offline
Mlody postmen

Rejestracja: 2010-11-09, 18:26
Posty: 81
Lokalizacja: Radziechowy okolice Żywca
Z tego co widziałem na fotkach to zapłon w 250 i380 podobny jest do ogarowego można zrobić tak jak ja mam i jest motoplat za 50 zł . http://www.youtube.com/watch?v=qttF7BuW7qc
Na stronie zaplon.pl.tl chcieliśmy się podjąć napraw motoplatów w sposób opisany przez kolege powyżej (domontowanie halla lub czujnika indukcyjnego).
CO do tego co piszą na tym forum tam to tyrystorowy zapłon już ci będzie smigał od 130V.Na stronce mamy projekt zapłonu działającego od 33V !! nie ma róznicy czy dasz czujnik halla czy indukcyjny i tak odpali. Tamten gość chyba nie zna się na budowie modułu :P
Btw to chyba wszystko z naszej stronki ściągnął.

_________________
Naprawa zapłonów typu CDI motoplat



http://www.youtube.com/user/muciekk500 Mój kanał na YT


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited | DVGFX2 by: Prosk8er ©
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl