CZcross.pl

Największe (i jedyne) forum motocykli Cezet Cross w Polsce!

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: 2007-11-11, 20:18 
Offline
Zaawansowany postmen
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2007-03-09, 22:28
Posty: 170
hehe szczerze podzielam twoje leki "szczuro" jak bym tyle naskładał silnik i robil tyle co ty to tez bym chcial zeby to chodziło jak najdłużej , szczuro to chyba najwiekszy wytrwalec :)

_________________
CZ 380 FACTORY - jeszcze tylko mikuni 36 mm i bedzie factory :D

....:" ZEBY SUCHE , PEłNY GAZ , SERCE POD NOGAMI JAK DZWON WYSTUKUJE CZAS":....


Na górę
 Tytuł:
Post: 2007-11-11, 22:33 
Offline
Zaawansowany czleczek
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2006-10-01, 19:51
Posty: 46
Lokalizacja: Dęblin
Cześka jest jeszcze w fazie testów i muszę ją dopracować w szczegółach, gumę łączącą membranę z gaźnikiem oczywiście jeszcze skórce i jakoś wepchnę całą obudowę filtra bo nie mam innego wyjścia :razz: na razie nie jeżdżę bo szukam odpowiedniej puszki, filtra i siedzenia od kata SX-EXC powyżej 03r. Mając samą membranę wyrzeźbiłem tyle ile mogłem ze swoim zapleczem technicznym :wink: Kanał dolotowy powiększyłem po około 2 mm w każda mańkę ale za to okna pojechałem sporo w dół i na boki. Dokładnie jestem bardzo cierpliwy i pracowity i dążę do celu kutry sobie obiorę :wink:

_________________
Serce bije w tępię obrotów maszyny, treningów godziny, zamienione plany w czyny........
.......::::::>CZ 380 CROSS<::::::.......
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/KTM/380,SX/5682


Na górę
 Tytuł:
Post: 2008-02-25, 21:23 
Offline
Zaawansowany czleczek

Rejestracja: 2008-02-09, 20:59
Posty: 25
Lokalizacja: Wałbrzych
Planuje zalozyc membrane do swojej 250:)dowiadywalem sie co i jak,tylko zostalo mi 1 ale,czy wystarczy dorobic nazwe to "dystansem"ktory bedzie przymocowany do cylindra i bedzie do niego mocowana membrana :roll: wiem tez ze robienie 2 kanalow nie jest konieczne(ale wiadomo jak sa to dobrze:).Ciekawym rozwiazaniem jest wyciecie i wspawanie karterow od np. japonca lub innego moto.Tutaj sa fotki przerobionego silnika CZ 125 typ 516: http://www.motor-tech.katowice.pl/ Dzial technika:)Rozmawialem z wlascicielem ww silnika i jest mega zadowolony(moze jest wlasciciel tego silniczka na forum??nie mam pojecia:)Jak ktos ma sprzet i zdolnosci to moze sam takie cos zrobic a jak nie to koszty sa niestety bo za czesci trzeba zaplacic za spawanie itd.:)

[ Dodano: 2008-02-25, 21:53 ]
Poszukalem na forum naszym i znalazlem wlasciciela ww silniczka jest to kolega david:)


Na górę
 Tytuł:
Post: 2008-02-27, 18:28 
Offline
Zaawansowany postmen

Rejestracja: 2005-06-07, 07:33
Posty: 245
Lokalizacja: okolice Pruszkowa
Ten silniczek z linku wyglada na prawde bardzo ciakawie. Z tego co widac jest rownie dobrze zrobiony. Pierwszy raz spotykam sie z poprowadzeniem kanalow ssacych bezposrednio do przeplukujacych :shock: Wiadomo, ze jest to podobne do rozwiazania w ktorym ssacy idzie od razu do szkrzyni korbowej - tak jak to bylo w Simsonach MX.
Pozatym...
Rzodkiewa pisze:
Ciekawym rozwiazaniem jest wyciecie i wspawanie karterow od np. japonca lub innego moto.

...w tamtym silniku jedyne co zostalo dospawane to "kawalek" cylindra, tak zeby mozna bylo zalozyc membrane.

_________________
CZ 380, BMW M3


Na górę
 Tytuł:
Post: 2008-03-05, 13:58 
Offline
Admin

Rejestracja: 2005-03-21, 11:08
Posty: 409
Lokalizacja: Warszawa
"Downland" :mrgreen: spoko stronka


Na górę
 Tytuł:
Post: 2008-05-01, 14:05 
Offline
Zaawansowany czleczek

Rejestracja: 2008-02-09, 20:59
Posty: 25
Lokalizacja: Wałbrzych
sokol znowu sie z toba nie zgodze,mialem juz dawno to napisac ale zwatpilem bo tak namieszales:/rozmawialem przez gg z wlascicielem tego silnika mowil ze byl wspawany kawalek karteru do cylindra CZ(tak tez napisalem).Nie wszystkie silniki maja wlot do cylindra,niektore jak np. w wyczynowych crossowkach maja od razu zrobiony "wlot" do komory na wal czyli pod cylinder:)


Na górę
 Tytuł:
Post: 2008-05-01, 16:03 
Offline
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2005-03-21, 22:29
Posty: 604
Lokalizacja: olsztyn
ale akurat ten nie ma wlotu bezposrednio w komore ale wlot ciagle przez cylinder!!!!!!!!!!

_________________
Małe Szare z Czarną Górą
CZ cross - One name. One legend
http://www.bikepics.com/members/luCZas
http://www.youtube.com/user/luc01as


Na górę
 Tytuł:
Post: 2008-05-01, 16:27 
Offline
Zaawansowany czleczek

Rejestracja: 2008-02-09, 20:59
Posty: 25
Lokalizacja: Wałbrzych
hehe,czytajcie ze zrozumieniem:)wiem ze ten silnik TERAZ nie ma wlotu bezposredniego na wal.Chodzi mi caly czas o to ze ten dolot co jest wspawany w cylinder od CZ jest z jakiegos innego motorku i jest ta"czesc" z karterow wycieta i wstawiona!!teraz jest przy cylindrze a byla przy karterze w innym silniku,a nie wyciety kawalek cylindra.Koniec.


Na górę
Post: 2009-01-01, 17:43 
Offline
Szary czleczek

Rejestracja: 2008-04-22, 18:03
Posty: 8
witam. mam do sprzedania membrane z kruccem do crossa. bycmoze ktos z was poszukuje. kontakt piotrekkk30@o2.pl lub gg 2536764


Na górę
 Tytuł:
Post: 2009-11-17, 18:00 
Offline
Mlody ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2008-08-29, 18:54
Posty: 312
Lokalizacja: Rzeszów
Witam. Zacząłem nowy wątek ale kolega Wojtek Zaproponował żeby ciągną nadal ten.
Kopiuje pierwszy post i czekam na wasze rady.

Myślę od dłuższego czasu nad membraną. Ostatnio zacząłem szukać na allegro od NSR 125 ale mam taki problem że w jednych nsr-ach były montowane do cylindra, a w innych bezpośrednio do karterów. I moje pytanie czy taka membrana od tej nowszej NSR(membrana w karterach) może się nadać do CZ ??


Na górę
 Tytuł:
Post: 2009-11-17, 19:35 
Offline
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2007-10-15, 17:46
Posty: 609
Lokalizacja: Warszawa.
witam

propo tego co pisalem wczesniej.
chodzilo mi o to ze odcinasz gniazdo(dolot) z membrana od cylindra z rotaxa i spawasz do 516 (po wyjeciu z 516 tej tuleji z cylindra na ktora zaklada sie gume dolotu do gaznika)

natomiast to o czym pisalem pozniej z kroccem od 513,514,984 to chodzilo mi o to ze:
w rotaxie czesc dolotu od gaznika do filtra powietrza, sklada sie z ramki alu w ktorej siedzi guma. tą ramką dociska sie membrane. gumka w tej ramce sluzy do podlaczenia gaznika i ma mniejsza srednice niz ikov. dlatego trzeba ja wyszarpac z ramki i zrobic swoja tak zeby miala odpowiednia srednice. a ze dolot w 513,514,984 przykrecany do cylindra jest latwo dostepny i ma idealna srednice czyli 34/36mm to moza go w ta ramke dociskajaca wspawac i masz piekna membrane.

jesli chodzi o gniazdo to uwazam ze musi byc wspawane w cylinder. a ze od rotaxa jest dosc duze to mozna to zrobic z dwoch stron. zewnatrz i wewnatrz. dzieki temu masz idealna szczelnosc i brak lewego powietrza.
natomiast jesli chodzi o ta ramke i krociec z 513, 514. to tanim kosztem masz zrobiony idealny lacznik gaznika z filterm.

jesli chodzi o membrany ktore ida bezposrednio do karterow lub przez cylinder to nie roznia sie. zadsada dzialania jest taka sama.
przeplyw mieszanki ukierunikowany jednostronnie, tak zeby mieszanka nie cofala sie do gaznika przy suwie tloka w dół ( suw praca- wydech).
cala mieszanka zassana do skrzyni korbowej ma w niej zostac, mimo ruchu tloka w doł przy otwartym oknie dolotowym i zamknietym przeplukujacym.
tlok idzie w doł i membrana sie zamyka. w skrzyni korbowej powstaje nadcisnienie i po otwarciu okna pluczacego, mieszanka w zwiekszonej ilosci i pod zwiekszonym cisnieniem w stosunku do silnika symetrycznego(bez membrany) wpada do komory spalania -stad przyrost mocy.

jesli cos napisalem niejasno to daj znac. moge cyknac fotki wszystkiego co napisalem porpo przrobki, bo lezy to u mnie jeszcze nie pospawane....w czesciach.

a tak w oglole mam do sprzednia cylinder od 516 bez tuleji z bardzo ladnie rozwiecronymi kanalami pluczcymi do sprzedania.


Na górę
 Tytuł:
Post: 2009-11-17, 21:54 
Offline
Mlody ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2008-08-29, 18:54
Posty: 312
Lokalizacja: Rzeszów
Jeśli dorwę cyl i mambrane od rotaxa(może być 122??) za gora 100zł to biore. Ale problem jest taki jak wyciąć ten dolot z cylindra?? u góry jest mało miejsca więc raczej nie zmieści się tam szlifierka kątowa. Jak ty to zrobiłeś??

Wyślij fotki na piotrek7736@o2.pl albo na jakiegoś fotosika.


Na górę
 Tytuł:
Post: 2009-11-18, 14:16 
Offline
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2007-10-15, 17:46
Posty: 609
Lokalizacja: Warszawa.
1) cylinder rotax 123/127
Obrazek

2) odcinasz góre (odcinalem brzeszczotem):
Obrazek

3) odcinasz gniazdo membrany:
Obrazek

4) gniazdo membrany po odcieciu -widok od strony cylindra.
robisz ciecie jak najblizej tych pionowych belek:
Obrazek

5) widok gniazda od strony gaznika -widoczne belki:
Obrazek

6) membrana
Obrazek

Obrazek

7) docisk membrany z kroccem do gaznika. sklada sie on z gumy i alu ramki o ktorej mowilem. gume trzeba wyszarpac i wstawic krociec ktory jest na nastepnej fotce.
Obrazek

8 ) krociec 513/514/984 ktory trzeba wspawac w ramke.
Obrazek

9) krocce obok siebie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

10) cylinder od 516. wyjac tuleje dolotu, odciac zebra i wygladzic otwor po wyjeciu tuleji.
Obrazek

zdjecia moze nie sa najwyzszej jakosci, ale chyba wszystko widac i wiadomo o co chodzi.
gniazdi ktore wycialem nie jest przygotowane do wpsawania.
ta belki trzeba zeszlifowac tak samo jak gorna czesc gniazda ktora jest zbedna.
Mam nadzieje ze pomoglem.


Na górę
 Tytuł:
Post: 2009-11-18, 18:00 
Offline
Mlody ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2008-08-29, 18:54
Posty: 312
Lokalizacja: Rzeszów
No wielkie dzięki za fotki. Namierzyłem już membranke do rotaxa 123 za 35zł.
Dzisiaj nudząc się w szkole wpadłem na pomysł żeby ten króciec zrobić z kawałka aluminium. A dokładniej na jakiejś frezarce zrobić prostokątny otwór w klocku aluminium. Pogadałem z moim nauczycielem i powiedział że da rade zrobić to w szkole na warsztatach tylko muszę sobie znaleźć taki kawałek aluminium. No i tu jest problem.


Na górę
 Tytuł:
Post: 2009-11-18, 19:06 
Offline
Ekspert

Rejestracja: 2005-04-22, 20:48
Posty: 1077
Lokalizacja: Warszawa
Problem nie jest taki duży. Znajdź w swoim mieście sklep pod tytułem 'metale kolorowe'. Bez problemu kupisz tam kawałek aluminium. Być może nie będą mieli innego kształtu niż pręt okrągłu. W takim wypadku kupisz pręt długości kilka cm i dotniesz go sobie do prostopadłościanu na jakiejś pile.

_________________
500


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited | DVGFX2 by: Prosk8er ©
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl