Nie zgodze sie z tym ze podkladki ustalaja polozenie korbowodu (mam tu na mysli podkladki w glowce korbowodu, a nie w stopie) bo przeciez korba ma juz ustalone polozenie przez przeicwwagi (z luzem 0,2-0,5mm w 516). Skolei tlok ma ustalone polozenie przez gladz cylindra, wiec te dwa elementy sa wzgledem siebie nieruchome (tzn nieruchome z bledem 0,2-0,5mm)
Jedyne co, to lozysko ze wzlgledu na mniejsza jego szerokosc, niz rozstaw piast na swozen, moze latac od jednej do drugiej piasty.
Moze byc np tak ze lozysko jest na tyle waskie, ze tylko czesc biezni glowki korby jest wykorzystane przez lozysko, a wiec rowniez tylko czesc lozyska pracuje. Oczywiscie wiadomo ze nie bedzie ono pracowalo tylko w jedym miejscu, tylko wskutek wstrzasow bedzie latalo od jednej do drugiej piasty.
Moim zdaniem mozna dac podkladki o srednicy zewnetrznej, ktora jest mniejsza od srednicy otworu w glowce korby (czyli wykonane z lozyska), zapewniajac w ten sposob odpowiednie ulokowanie lozyska w glowce korbowodu. Wtedy nie bedzie juz latalo miedzy piastami, a poniewaz tlok i korba(z minimalnym luzem) sa wzgledem siebie nieruchome, to tlok nie ma mozliwosci przesuniecia sie z lozyska na dorobiona podkladke dystansowa (no chyba ze w stopie korbowodu mamy 5mm luzu -co oczywisice jest niemozliwe).
Natomiast bardzo wazny jest aspekt smarowania. Przy podkladkach o duzej srednicy, ktore maja srednice wewnetrzna taka, zeby po zalozeniu na swozen nie dzwonily, to smarowanie na pewno sie pogorszy. Z tego tez wzgledu, podkladki o srednicy zblizonej do srednicy lozyska wydaja sie bardziej sensowne.
Nie wiem jednak jak sie odniesc do dwoch rzeczy.
Jak to bedzie z pilowaniem piast tloka przez te podkladki. Zapewniajac jakis tam luz rzedu 0,2mm przy przepisowym luzie na stopie korbowobu nic takie nie powinno sie dziac.
Chociaz prorokiem nie jestem
No i druga rzecz, dlaczego inzynierowie w oryginale dali o duzej srednicy zewnetrznej, miedziane.
Wydaje sie ze kompromisem bylyby miedziane o stozkowym przekroju. Przy piascie, kontakt z podstawa stozka, przy lozysku kontakt z wierzcholkiem scietym w celu lepszego smarowania.
A w oglole najlepsze bylo by znalezienie lozyska o szerokosci rozstawu piast tloka i o problemie smarowania mozna zapomniec.
sory za dlugosc.
_________________ valentiono rossi = GP, szubertino crossi = MX.
|