CZcross.pl

Największe (i jedyne) forum motocykli Cezet Cross w Polsce!

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 14 5 6 7 8
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: 2011-02-04, 22:34 
Offline
Zaawansowany czleczek

Rejestracja: 2010-07-12, 16:00
Posty: 49
no tak ...to będe miał dwa wirniczki :D


Na górę
 Tytuł:
Post: 2011-02-04, 22:43 
Offline
Ekspert

Rejestracja: 2005-04-22, 20:48
Posty: 1077
Lokalizacja: Warszawa
Nie jestem teraz pewny ale wydaje mi się że ja też mam wirnik z dwoma magnesami podobnych rozmiarów. Głowę bym dał że było na nim napisane motoplat electronico. Teraz już tego nie sprawdzę bo został oszlifowany od góry. Tak czy inaczej miałem kiedyś problem żeby odpalić na nim motocykl. Potem okazało się że stojan był uszkodzony. Wysłałem stojan i ten wirnik do naprawy w firmie Digitech. Naprawili stojan i sprawdzali go razem z moim wirnikiem. Wszystko działało. Niestety cena naprawy była zbyt wysoka i ustaliłem z człowiekiem z zakładu że odeśle mi tylko wirnik. Zależało mi na nim bo miał przetoczony stożek. Relacja fachowca jest w zasadzie jedynym dowodem że ten wirnik działał z hiszpańskim stojanem

Niedługo będę wracał do tematu motoplatu i obejrzę jeszcze raz ten wirnik. W zapasie mam jeszcze drugi egzemplarz. Któryś z nich napewno zadziała. Jak już to wyjaśnię to zrelacjonuję na forum.

EDIT: znalazłem zdjęcie mojego wirnika z dwoma takimi samymi magnesami. Na czole ma napisane motoplat electronico. Ma na wierzchu dużą 'nakrętkę' i gwintowany otwór pod ściągacz.

Przypuszczam że było wiele rodzajów tych zapłonów i wirniki też się zmieniały. A obecnie farta ma ten kto trafi w działający zestaw :)

_________________
500


Na górę
 Tytuł:
Post: 2011-02-05, 14:50 
Offline
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2007-10-15, 17:46
Posty: 609
Lokalizacja: Warszawa.
Wirni Pal'a spokojnie opylisz czechom.

Oprocz 516 zaplony Pala wkladali do cz 125 519.

_________________
valentiono rossi = GP, szubertino crossi = MX.


Na górę
 Tytuł:
Post: 2011-02-05, 15:56 
Offline
Ekspert

Rejestracja: 2005-04-22, 20:48
Posty: 1077
Lokalizacja: Warszawa
Sprawdziłem dzisiaj i okazuje się że mój przetoczony wirnik firmy motoplat jednak ma dwa różne magnesy. Drugi wirnik który posiadam może faktycznie być innej firmy. Ma jakiś znaczek ale nie rozpoznaje co to za producent. Ma dwa takie same magnesy i co ciekawe razem z moim stojanem kupiłem w komplecie właśnie ten drugi wirnik. Koleś sprzedawał mi to jako sprawny zestaw ale tak na prawdę to tej pory nie przekonałem się o sprawności tego stojanu. Może niedługo poznam prawdę.

_________________
500


Na górę
 Tytuł:
Post: 2011-02-05, 17:47 
Offline
Mlody ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2008-08-29, 18:54
Posty: 312
Lokalizacja: Rzeszów
Może MOTOPLAT działał by na tym wirniku PAL.
Z tego co widać na zdjęciach punkt zapłonowy pokrywa się prawie z wpustem ustalającym.
Jak mówisz koza strzelała ale nie odpalała-czyli zapłon jest w zupełnie innym miejscu.
Jeśli Ci się chce to spróbuj zrobić coś takiego:
Przykręć motoplat mniej więcej na środku regulacji, ustaw wał w GMP i załóż wirnik na wał bez wpustu tak aby się pokrywały znaki. Może akurat coś z tego wyjdzie. Ale na dłuższa mete to może obrócić wirnik na wale, więc to tylko na próbe.
Pozdro.


Na górę
 Tytuł:
Post: 2011-02-06, 01:59 
Offline
Zaawansowany czleczek

Rejestracja: 2010-07-12, 16:00
Posty: 49
kombinowałem na wszystkie sposoby koza tylko strzela ,załozyłem zaplon od ogra i od kopa no ale ten zapłon sie nie nadaje do tego..... w tygodniu przyjdzie ten poprawny wirnik :d wiec sie okaze ....Na tym ogarowym zapłoni chodzi mi tylko na pół gwizdka, ale bryka rewelacyjnie chodzi na tej membranie :D juz widze co będzie dalej :D


Na górę
 Tytuł:
Post: 2011-02-06, 12:37 
Offline
Mlody postmen

Rejestracja: 2010-11-09, 18:26
Posty: 81
Lokalizacja: Radziechowy okolice Żywca
Jestem w trakcie przerabiania zapłonu z ogara na bezstykowy więc , jak skończę mogę pokazać rezultaty jeżeli ktoś będzie chciał, można by w 250 i 380 bez wkładania motoplatu mieć bezstykowy.

_________________
Naprawa zapłonów typu CDI motoplat



http://www.youtube.com/user/muciekk500 Mój kanał na YT


Na górę
 Tytuł:
Post: 2011-02-06, 19:36 
Offline
Zaawansowany czleczek

Rejestracja: 2010-07-12, 16:00
Posty: 49
ja to napewno chetnie zobacze więc jak co to wklej coś



[ Dodano: 2011-03-17, 21:57 ]
dziś się przejechałem cz :)pierwszy raz przeróbka się udała w 100 % wszystko gra ..Tylko dziwna sprawa sie dzieje na wolnich jak ją przydusze to silnik zaczyna krecić w dróga strone (wsteczny )i można do tyłu jeździć pewnie mam źle zapłon ustawiony ? no i jak jest zimna to odpala po 15 kopie ,a na cieplo od kopa dlaczego ? coś z gaźnikiem ?


Na górę
 Tytuł:
Post: 2012-09-07, 12:29 
Offline
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2007-10-15, 17:46
Posty: 609
Lokalizacja: Warszawa.
i jak?
rozwiazal sie temat ?
juz wiesz co bylo przyczyna?

_________________
valentiono rossi = GP, szubertino crossi = MX.


Na górę
 Tytuł:
Post: 2012-09-30, 16:16 
Offline
Mlody postmen

Rejestracja: 2010-04-19, 22:19
Posty: 77
Lokalizacja: Toruń
Jak tem silnik się sprawuje ?

_________________
Moje motocykle ---> https://www.facebook.com/polskie.motocy ... tos_albums


Na górę
 Tytuł:
Post: 2012-09-30, 16:37 
Offline
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2007-10-15, 17:46
Posty: 609
Lokalizacja: Warszawa.
z tego co sie orientuje to gosc opylil sprzet.
stal przez jakis czas na allegro za 2tysie.

_________________
valentiono rossi = GP, szubertino crossi = MX.


Na górę
 Tytuł:
Post: 2012-10-01, 08:46 
Offline
Mlody postmen

Rejestracja: 2010-04-19, 22:19
Posty: 77
Lokalizacja: Toruń
Kurde jak to jest, że wątek ma prawie 9 stron a po takim wałkowaniu tematu nie chce się nawet napisać jakiegoś końcowego podsumowania... ehhh. Mam nadzieje, że autor się odezwie i powie jak to chodziło.

_________________
Moje motocykle ---> https://www.facebook.com/polskie.motocy ... tos_albums


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 14 5 6 7 8

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited | DVGFX2 by: Prosk8er ©
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl